FESTIVITEITEN 150-JARIG BESTAAN OP 15 JUNI 2001


Receptie
De festiviteiten bij ons 150-jarig bestaan zijn een doorslaand succes geworden voor onze handboogvereniging Eikels worden Eiken. Zowel het weer was goed alsook de belangstelling en de ambiance. De receptie werd zeer druk bezocht door onder andere door Burgemeester P. Neeb en de wethouders F. Verheijen, H. Poppelaars en A. van der Kloot. Verder een afvaardiging van de Nederlandse Handboogbond en districts- en afdelingsbesturen, handboogschutterijen van afdeling 7, zusterkruisboogschutterijen en geweer- en luchtbuksverenigingen, leden, junior leden met ouders, oud-leden en belangstellenden.
In het clublokaal waren alle attributen tentoongesteld zoals het keizerkazuivel, het koningsgewaad met koningsschildjes, het sinds een aantal jaren bestaande prinsen- en schildknaapgewaad.
Verder stond het nieuwere vaandel (1976) tentoongesteld. Het oude vaandel uit 1853 is hard aan restauratie toe maar dat is een kostbare zaak.

Op de stok van het vaandel is het engeltje gemonteerd met daarom heen alle historische medailles vanaf 1852. Deze medailles zijn onlangs in prima staat gebracht door zilversmid Marius Uttens uit Echt. Een groot aantal ingelijste foto's gaf een indruk van het ontstaan van de vereniging tot nu toe. Op de foto's veel zundertenaren vanaf vooral 1915 toen de fotografie meer algemeen werd.
De President Gon Delahaije heette alle aanwezigen van harte welkom in de vernieuwde accommodatie. In zijn uitgebreide speech gaf hij een historisch overzicht vanaf het ontstaan van de vereniging tot en met de laatste successen van de vereniging zoals de Nederlandse kampioenen Josina van der Velden en Vincent Maas die de vereniging in haar midden heeft.
Hij bedankte alle mensen die zich het laatste jaar hebben ingezet voor de verbouwing en de voorbereidingen voor de festiviteiten voor het 150 jaar bestaan.
Na de speech werd het eerste boek "150 jaar handboogsport in Zundert" (ISBN-90-806446-1-7) aangeboden aan de burgemeester. De burgemeester was heel blij met het boek en beval het wederom aanieder aan om dit te lezen.
Ook de Nederlandse Handboogbond kreeg eenzelfde boek aangeboden.


Optreden Harmonie
Tijdens de receptie gaf de Harmonie een schitterende muzikale omlijsting door voor het bestuur en receptiegangers een aubade te verzorgen. Gelukkig was het mooi droog.
De voorzitter Peter Schijfs van de Harmonie die (al in 1842 opgericht is en nog ouder dan Eikels worden Eiken) bracht hij aan de orde dat Eikels worden Eiken tijdens een mars van ongeveer 150 jaar geleden al meegelopen zijn met de Harmonie. Onze vereniging is ook in het bezit van een bronzen Medaille van Harmonie Nut en Vermaak.
Peter Schijfs bracht verder in zijn speech naar voren dat hij nog lang Eikels worden Eiken in de Zundertse gemeenschap mocht tegenkomen zeker gezien de historische banden met de Harmonie.

De president van de Eikels worden Eiken bedankte de Harmonie na afloop voor de Aubade die schitterend uitgevoerd werd en memoreerde alle leden aan het feit dat wij hier allen samen zijn vooral te danken was aan de muziekmeester Abraham Erasmus van de Harmonie die in 1851 medeoprichter van de Eikels worden Eiken is geweest.




Toespraak Burgemeester Neeb
Na de aubade kreeg burgemeester P. Neeb het woord van de president.
De burgemeester had met veel aandacht het jubileum boek gelezen en beval dit schitterend werk aan iedere Zundertenaar aan.
Hij bedankte het bestuur van EWE voor de uitnodiging waarvan het voltallige college gaarne gebruik van maakte. De burgemeester was bijzonder getroffen door de reden van de oprichting van de Eikels worden Eiken omdat in die tijd het kommer en kwel was in Brabant. Het was toen een normaal straatbeeld dat tijdens feesten drinkende en dansende Zundertenaren op de openbare weg aanwezig waren. In de ogen van de kerkelijke en burgerlijke overheid was er sprake van vervaging van normen en waarden (waaraan de burgemeester toevoegde "wat is er verandert zou je zeggen"), en voor de kerkelijke overheid sprake van zedeloosheid en zonden. Er is toen overlegd om een aantal verenigingen op te richten met als doel verval van normen tegen te gaan. En wat blijkt nou, de eerste leden van de vereniging de welgestelden, de middenstanders en de notabelen waren. Dat waren kennelijk de mensen die op straat dansten en die behoefte hadden aan de vereniging.
De burgemeester vond dat een saillant begin van het boek en raadde iedereen aan het boek te lezen. De eerste president van de Eikels worden Eiken (Franciscus van Tichelt 1851-1903) was iets langer president als de destijdse burgemeester van Zundert Gaspar van Beckhoven (beschermheer van de Eikels worden Eiken) die het ook bijna 50 jaar heeft volgehouden. In 1877 gaf mijn illustere voorganger Gaspar van Beckhoven een toespraak. Aan het einde van de toespraak stond iedereen op en het gezelschap riep hierop: "lang leve onze beschermheer". Dat vond de burgemeester wel een goede tip.
Bij de receptie ter ere van het aantreden van de burgemeester in 1991 kwamen een aantal mensen op de burgemeester en zijn vrouw af en gaven met een beetje van die knoestige knuisten een hand. Ze zeiden verder niets alleen maar: Eikels worden Eiken. De burgemeester was natuurlijk nieuw in deze gemeente en dacht: is het een compliment of is het een scheldwoord en dat was zijn eerste kennismaking met het illustere boogschuttersgilde. Later begreep hij dat het een degelijke vereniging is.

Verder memoreerde de burgemeester dat voor het 150 jarig bestaan een bedrag van 1500,00 gulden door de gemeente is geschonken.
De burgemeester vond het vooral leuk dat in de eind vijftig jaren Lucas Bols een prijs ter beschikking stelde in de persoon van de heer Zijlstra. Laat nu de zoon van de heer Zijlstra een studiegenoot van de burgemeester zijn geweest.
De burgemeester kondigde aan dat hij een wisselprijs ter beschikking zou stellen, een zilveren eikel. Verdere uitwerking van deze prijs zal in samenwerking met het bestuur plaats vinden.
Tot slot bedankte de burgemeester voor het boek en las een treffend citaat voor over een vergadering van de Eikels worden Eiken.
Dat zei hij ook vooral in de richting van de wethouders en de raadsleden:Het gaat over goed vergaderen. "zondag 5 januari 1969 nog niet zo heel lang geleden, Nieuwjaarvergadering bij Den Bels: er werd niets besloten maar wel gedronken"
Dat zou voor ons ook een goed idee zijn zo eindigde de burgemeester zijn voortreffelijke speech.


De CD en het boek 150 Jaar Handboogsport in Zundert
Het boek dat ook aan de burgemeester is aangeboden "150 jaar Handboogsport in Zundert" (geschreven door Ger Diepens, secretaris van Eikels worden Eiken) is voor iedereen te koop voor de som van 25,00 gulden.
Het boek (pocket-uitvoering) is helemaal in eigen beheer gemaakt. Het is een chique boek. Dit historisch verantwoord werk beschrijft het wel en wee van "Eikels worden Eiken" gedurende 150 jaar.
Vele Zundertse namen zoals bijvoorbeeld Van Tichelt (oprichter en eerste president gedurende 52 jaar) passeren de revue. Verder Snepvangers, Van Hassel, Pillot, Haest, Luijckx en vele anderen. Het boek is prachtig uitgevoerd in kleurendruk.
Het wordt verluchtigd met citaten en veel foto's van 1851 tot heden.

Ook een CD met daarop alle gedigitaliseerde historische archiefstukken en foto's uit het verleden en heden. De CD is gemaakt door Jac Brosens en Leo Brosens die alle medailles, archiefstukken en foto's zeer deskundig fotografeerden en op CD hebben gebrand. De CD is te koop voor 25,00 gulden.
Dit bedrag omvat de kosten maar ook voor een gering gedeelte sponsort U daarmee Eikels worden Eiken.
Door 25,00 gulden of 50,00 over te maken op bankrekening 1605.84.574 Rabobank Zundert t.n.v. Eikels worden Eiken met vermelding van bezorgadres en "boek" of "CD" of Boek en CD".


Zaterdag Wietse van Alten en Feestavond
Zaterdagmiddag heeft op 16 juni Wietse van Alten (Brons bij de Olympische Spelen) een schiet-clinic gegeven voor onze jeugd.
Daarover in een volgend bericht wat meer omdat dit zeker voor onze jeugd heel belangrijk is geweest.
Zaterdagavond heeft de feestmaaltijd plaatsgevonden met genodigden en alle leden.
De zeer keurig en smakelijk verzorgde maaltijd door Jaap Hoekman werd door ieder helemaal opgegeten. Het behoeft geen betoog dat Jaap prima kan koken en iedereen dan ook met volle teugen genoten heeft.
Daarna werd er door de jeugd gedart, gesjoeld en gekaart en door de senioren gebuurt.
Laat in de avond keerde iedereen dan ook zeer voldaan huiswaarts.

Van Links naar Rechts onderaan knielend: Michiel Glorius, Jasper Slootmans en Jan Mertens
Van Links naar rechts staand: Vincent Maas, Srdjan Anatasejevic, Gon Delahaije, Daan van Empel, Reg van de Berg


Open dag
Zondag 17 juni was er Open Dag met demonstratiewedstrijd door de jeugd.
Iedereen die dat wilde kon zelf eens schieten op korte en lang afstand.
Er maakten velen gebruik van de mogelijkheid om te schieten.
De resultaten van de toekomstige schutters waren zeer goed te noemen en een aantal van hen willen dat blijven doen. Toekomstige leden?
Om 15.00 uur precies begon de 150 jarig bestaanwedstrijd voor de jeugd. Ieder van een bepaald geboortejaar schoot tegen zijn leeftijdgenoten.
De aspiranten schieten op 18 meter en de junioren op 25 meter afstand. Voor elk geboortejaar wordt een beker ter beschikking gesteld door het bestuur. Dus, alle schutters die in 1985 geboren zijn schieten tegen elkaar. Alle schutters die in 1986 ook enzovoort.
Degene van een bepaald geboortejaar die de hoogste score heeft wint dus de prijs.
Het was een spannende wedstrijd waar ieder zijn beste beentje voorzette.
Als winnaars kwamen uit de bus:

Michiel Glorius met een uitzonderlijk goede score en ook meteen hoogste van 228 punten.
Jan Mertens met 140 punten, Jasper Slootmans met 151 punten, Srdjan Atanasjevic met 184 punten, Daan van Empel met 206 punten en Reg van de Berg met 222 punten.
De prijzen werden uitgereikt door de wedstrijdleider Jac Brosens en iedereen kon blij naar huis dachten we. Maar de jeugd was zo geïnspireerd door Wietse van Alten dat zij bleven dooroefenen. Om kwart voor zes was het toch einde van het feest en om 18.00 uur ging de deur dicht en was het feest definitief voorbij.
Het was een zeer geslaagd feest waar ieder met plezier aan terugdenkt. Daarom ook het besluit met:

"Lang leve de handboogschutterij Eikels worden Eiken"

G.A.M. Delahaije
Perscommissaris