TRUUSBEKER 2002

Z
ondag 24 november 2002 vond de beroemde Truusbeker verschieting plaats. De Truusbeker is ingesteld door "Truus van den Bels". Het is de tweede belangrijkste wedstrijd in het jaar op het koningsschieten na. De Truusbeker is inmiddels al 26 jaar oud. De prijs is ingesteld ter ere van het 125 jarig bestaan van de vereniging. Inmiddels is de vereniging al 151 jaar oud. Aan belangstelling hebben we niet te klagen want na de verbouwing van eervorig jaar komen we nu al weer ruimte tekort. Misschien kunnen we op de parkeerplaats onze uitbreiding realiseren?

In de tussentijd is ook een prachtige muur aan de "bakkerskant" gerealiseerd en hebben we een mooie stramietschietwand met de beste verlichting van Europa dankzij Kees Stuijts en Jac Brosens.

Er deden 21 schutters aan de Truusverschieting mee, waarvan 4 aspiranten en 10 junioren. In al die jaren was het een drukte van belang voor de Truusbeker. Ze zeggen wel eens "de jeugd heeft de toekomst" en dat kun je ook goed merken tijdens deze verschieting. Ook kwamen er ouders kijken hoe het ging met hun nazaten.

De Truusbeker wordt verschoten op een 5 rings-blazoen. Maximaal zijn dus 5 punten per schot te halen met over 25 pijlen met een maximum van 125 punten op 25 meter afstand, tenminste de senioren en junioren. De aspiranten schieten op 18 meter dezelfde wedstrijd.

Het werd een zeer spannende wedstrijd met meerdere toppers zo bleek later. Na de eerste serie van vijf was Gon Delahaije samen met Cor van der Velden met 25 punten aan de top. In de tweede ronde ging het ook goed maar na tien schoten stond Jac Brosens met 2 punten voor op Gon. Maar er moesten nog 15 schoten komen.

De Aspiranten schoten om het felst. Bij de aspiranten was Jan Mertens favoriet en dat bleek ook later. Leo schoot steeds op hetzelfde ritme en in de derde ronde scoort hij volle bak: 25 punten en plotseling stond Leo voor. Dat was de kentering in de wedstrijd en Leo stoomde door en bleef steeds 2 of 1 punt(en) los van Gon Delahaije.

In de vierde ronde liep Gon 1 punt achter. Maar op het einde won Leo zeer verdiend de wedstrijd en dus de Truusbeker 2002 met 113 punten.

De oude Truusbeker is helemaal vol met naamplaatjes dus er werd in 2001 een nieuwe Truusbeker ingesteld en besteld met als eerste en nu voor de tweede keer winnaar Leo Brosens.
Gon Delahaije werd tweede met 110 punten.
Derde plaats was voor Jac Brosens met 109 punten.
Vierde plaats was voor Cor van der Velden met 108 punten.
Jan Mertens werd bij de Aspiranten eerste met 106 punten en in de totale uitslag vijfde en kreeg de Aspirantenprijs.
Jurgen Denissen werd met 99 punten zesde en won de Juniorenprijs.
Lindy Delahaije werd zevende met 98 punten.
Marleen van der Velden werd met 90 punten achtste.
Negende werd Kees Stuijts met 86 punten.
Tiende Daan van Empel met 81 punten maar met beter afschot dan Koen Everaerts die 11e werd met ook 81 punten.
Michiel Glorius werd twaalfde met 78 punten en Jeroen Slootmans werd dertiende met 77 punten. Jasper werd 14e met 66 punten.
Dorus Valk werd 15e met 57 punten en John de Beer 16e met ook 57 punten maar Dorus had een beter afschot zoals ze dat noemen.
Sibren Willems had 55 punten en onze eikel van de week (met aangebrande koffer).
Marcel had 46 punten. Peter Schipperen was 19e met 45 punten en twintigste was Jordy Gommers met 38 punten. Jordi schoot beter dan Richard van Aert die 37 punten bij elkaar sprokkelde. Richard was ook duidelijk geblesseerd van het uitgaan?

Zo zie je maar dat schieten niet altijd gemakkelijk is en je veel oefening nodig hebt om te slagen.

In 1998 werd de Truusbeker met 116 punten gewonnen door Leo en in 1999 met 113 door Cor van der Velden. In 2000 en 2001 had Leo een formidabele score van 120 punten. Dit jaar was het wat minder maar weer had Leo (verdiend) gewonnen met 113 punten.
Al met al een hele spannende wedstrijd vooral in de top en de subtop.


GEMIDDELDE PRIJS

Voor de extra prijs die aan de wedstrijd verbonden is "de gemiddelde prijs" is een ingewikkelde formule bedacht.

Het gemiddelde van de bondswedstrijden van vorig jaar wordt genomen. Als dat niet beschikbaar is wordt het gemiddelde van de zomerprijs genomen. Dat gemiddelde wordt gedeeld door 2 en vermenigvuldigd met 25. Dan is de uitkomst een uitkomst voor de ouderwetse 5 rings kaart.

Dat wordt vergeleken met de uitslag van de Truusbeker van nu.
Het hoogste stijging boven de uitslag van deze Truusbeker is bepalend voor deze prijs. En dat noemen we nu de gemiddelde prijs. Kunt U het nog volgen?
De prijs werd dit jaar zeer verrassend gewonnen door Jeroen Slootmans met veel punten boven het gemiddelde van de bondswedstrijden. Echt een topprestatie. Daarvoor werd zeer terecht een mooie beker uitgereikt.