KONINGSSCHIETEN 2003 op 21-4-2003

Leo Brosens: Keizer,
Cor van der Velden: Koning,
Jan Mertens: Prins,
John de Beer: Schildknaap

Tweede Paasdag, 21 april 2003 werd de belangrijkste wedstrijd van het seizoen verschoten. De Koning/Keizer Verschieting. De Keizer is sinds 1987 nog steeds Leo Brosens, tot nu toe onklopbaar als Keizer. Keizer wordt je na 3 achtereen gewonnen Koning/Keizer wedstrijden. Traditiegetrouw werd de keizer en de koning opgehaald door de leden van de club, maar dit keer bleef het achterwege vanwege omstandigheden. Het was gelukkig uitzonderlijk goed weer, stralende zon en 23 graden Celcius.

Om 15.00 uur werd er op de club verzameld in het schietlokaal om daar de Koningswedstrijd om 15.30 uur te beginnen. Eerst proefschieten op een gewone kaart en daarna werd het vijfrings blazoen opgehangen. Het vijfrings blazoen stamt nog van voor 1900 en is een traditioneel blazoen wat nog vaak binnen de handboogsport gebruikt wordt voor dit soort wedstrijden. Om halfvier begon de wedstrijd: eerst 5 proefschoten en daarna 25 tellende pijlen op het 5 rings blazoen. Normaal wordt op een 10 rings blazoen geschoten maar het traditionele 5 rings blazoen wordt toch nog steeds voor dit soort belangrijke wedstrijden gebruikt.

De wedstrijd werd met 4 aspiranten, 10 junioren en 8 senioren verschoten: totaal 22 actieve schutters, 1 meer dan in 2002. Antal Delahaije nam de taken achter de bar vrijwillig op zich waarvan akte. Dat was ook wel heel prettig omdat iedereen nu ongestoord de wedstrijd schieten kon. Iedereen was redelijk gespannen. De hele jonge jeugd (aspiranten) onder de 13 om schildknaap te worden. De iets oudere jeugd (junioren) onder de 18 om prins/prinses te worden, en de jonge- en ouwelui (senioren) onder de 102 om koning/koningin te worden en een gooi te kunnen doen naar het koningschap eventueel Keizerstitel voor de toekomst.

De wedstrijd begon met 5 proefschoten om klokslag 15.30 uur.Het blazoen is niet zoals gebruikelijk een 10 ringskaart, waarin maximaal 10 punten te verdienen zijn maar een vijf-ringskaart met maximaal 5 punten per schot. Veel moeilijker dan normaal.

Na de eerste vijf schoten was de uitslag nog lang niet bekend. Alle begin is moeilijk zeggen ze maar iedereen begon moeilijk. Leo stond op 22 punten, Jac op 21 punten, Ger op 20, Cor op 21, en koning Gon liet het liggen want ofschoon goed voorbereid was hij een bietje van het padje af. Bij schildknapen nam Peter Schipperen al meteen een voorsprong met 18 punten. Na de eerste 10 schoten waren Leo, Jac en Cor respectievelijk tweede, eerste en derde. Dat bepaalde ook al meteen de uitslag want omdat Jac het liet liggen kon Cor opmarcheren naar de tweede plaats en bleef daar staan. Lindy Delahaije ondernam nog een poging om koningin te worden en schoot een lotje van 25 punten als enige: een perfect game zouden ze bij het bowlen zeggen. Maar dat mocht niet baten. De uitslag na 25 tellende schoten was:

Leo Brosens eerste met 115 punten. Leo blijft weer Keizer voor de komende drie jaar.
Cor van der Velden tweede en werd daarmee Koning met 106 punten.
Op de derde gedeelde plaats (met 103 punten) Ger Diepens en ons nieuwste lid Jac Mertens en daarmee de toon zette voor de komende wedstrijden. Nu gaat Jac met de Clicker schieten?
Op een vijfde gedeelde plaats Jac Brosens en Jan Mertens met 102 punten.
Op de zevende plaats Gon Delahaije die alleen het eerste lotje slecht schoot maar daarna wonderwel herstelde. Volgend jaar zullen ze bibberen zei hij nog na de wedstrijd.
Achste was Kees Stuijts met 98 punten.
Negende Lindy Delahaije met 97 punten.
Tiende Maarten Kunst met 95 punten.
Het was een spannende wedstrijd met veel strijd in de subtop. Volgend jaar beloofd nog veel spannender te worden.

De Koning voor 2003 is Cor van der Velden. De Keizer blijft Leo Brosens. Vanaf 2004 zijn er weer nieuwe kansen voor de Koning- en Keizertitel.

De Prinsentitel ging dit jaar naar Jan Mertens. Bij de aspiranten werd John de Beer voor de eerste keer schildknaap.

De wedstrijd werd afgesloten met de traditionele prijsuitreiking en het prima paaseimaal verzorgd door Jaap Hoekman van De Ossekop. De wedstrijd was tevens de afsluiting van het winterseizoen en de aanvang van het zomerseizoen en de laddercompetitie.