NAJAARSPRIJS/TRUUSBEKER 2003 (MET GEMIDDELDE PRIJS) op 2-11-2003

naar de foto's

Afgelopen zondag 2 november 2003 vond de beroemde Truusbeker verschieting plaats. De Truusbeker is ingesteld door Truus "van den Bels". Het is de tweede belangrijkste wedstrijd in het jaar op het koningsschieten na.
De Truusbeker is inmiddels al 27 jaar oud. De prijs is ingesteld ter ere van het 125 jarig bestaan van de vereniging. Inmiddels is de vereniging al 152 jaar oud.

Aan belangstelling hebben we niet te klagen want na de verbouwing komen we eigenlijk al weer ruimte tekort. In de tussentijd is ook een prachtige "muur" aan de "bakkers" kant gerealiseerd en hebben we een mooie stramietschietwand met de beste verlichting van Europa dankzij Kees Stuijts en Jac Brosens.

Er deden 19 schutters aan de Truusverschieting mee, waarvan 4 aspiranten en 6 junioren. Ze zeggen wel eens "de jeugd heeft de toekomst" en dat kon je ook goed merken tijdens deze verschieting. Ook kwamen er ouders kijken hoe het ging met hun kroost.

De Truusbeker wordt verschoten op een ouderwets 5 rings blazoen op 25 meter afstand. Voor de aspiranten op 18 meter afstand. Maximaal zijn dus 5 punten per schot te behalen, over 25 pijlen totaal 125 punten (voor senioren, aspiranten en junioren).
Het werd een zeer spannende wedstrijd met 1 topper en meerdere subtoppers zo bleek later.
Leo Brosens drukte al meteen zijn stempel op de wedstrijd door na de eerste 10 pijlen ver voor te staan met 48 punten. De subtop bleef hangen op 43 punten. Na 4 series stond Leo ongeslagen aan de top met 95 punten. Tweede was Gon Delahaije met 89 punten. Derde Cor van der Velden met 88 punten en gedeeld derde Jan Mertens met ook 88 punten. De eindsprint was spannend maar Leo maakt geen fouten. Schoot gewoon 24 punten en werd met de ouderwetse score van 119 punten winnaar van de Truusbeker. De tweede plaats werd door 3 schutters gedeeld met 109 punten. In volgorde van afschot was dat Gon Delahaije, Cor van der Velden en Jan Mertens. De vijfde Plaats was voor Ger Diepens met 104 punten. De zesde plaats werd gedeeld door Lindy Delahaije (beter afschot) en Jac Brosens. Kees Stuijts werd achste met 95 punten, Mike Ravestein samen met zijn vader Dick haalde 90 punten maar Mike had een beter afschot en wordt in de annalen als eerste vermeld op de negende plaats.
Tiende werd Marleen van der Velden met 74 punten. Gedeeld elfde werd Jordi Gommers samen met zijn neef Richard van Aert met 73 punten. Jordi had echter een beter afschot en komt dan voor Richard in de lijst te staan.
John de Beer werd met 70 punten veertiende en Jeroen ondanks slaaptekort toch vijftiende met 69 punten. Dorus Valk haalde 66 punten en Daan van Empel 62 punten. Jasper Slootmans haalde 56 punten en Joey 't Hooft 32 punten.

In 1998 werd de Truusbeker met 116 punten gewonnen door Leo en in 1999 met 113 door Cor van der Velden. Daarna won steeds Leo.

Al met al was de Truusbeker dit jaar een hele spannende wedstrijd vooral in de subtop.
De eerste prijzen voor deze Truusbeker verschieting waren als volgt: voor de Senioren (Leo Brosens) een naamplaatje met jaartal op de grote wisselbeker en daarnaast een persoonlijke beker als aandenken, bij de Junioren (Jan Mertens) en de Aspiranten (Mike Ravestein) beiden een beker, ook voor in hun bekerkast.
Prima wedstrijd, heel gezellig en vooral spannend.


GEMIDDELDE PRIJS

Deze wedstrijd kent ook een gemiddelde prijs. Voor deze gemiddelde prijs is een ingewikkelde formule bedacht.
Het gemiddelde van de bondswedstrijden van vorig jaar wordt genomen. Als dat niet beschikbaar is wordt het gemiddelde van de zomerprijs genomen. Dat gemiddelde wordt gedeeld door 2 en vermenigvuldigd met 25. Dan is de uitkomst de score voor de hier gebruikte ouderwetse 5 rings kaart. Deze score wordt vergeleken met de uitslag van de Truusbeker van nu. De beste verbetering is bepalend voor de prijs.
En dat noemen we nu de gemiddelde prijs. Kunt U het nog volgen?

De prijs werd dit jaar zeer verrassend gewonnen door Leo Brosens met 0,73 punten boven het gemiddelde van zijn bondswedstrijden. Echt een topprestatie. Daarvoor werd zeer terecht een mooie beker uitgereikt.