KONINGSSCHIETEN 2004


naar de foto's

Leo Brosens: Keizer,
Cor van der Velden: Koning,
Jan Mertens: Prins,
Erwin van Waardenburg: Schildknaap

Afgelopen tweede paasdag, 12 april 2004 werd de belangrijkste wedstrijd van het seizoen verschoten. Het Koningsschieten. De Keizer is sinds 1987 nog steeds Leo Brosens, tot nu toe onklopbaar als Keizer, maar daar werd deze verschieting verandering in gebracht. Keizer wordt je na 3 achtereen gewonnen wedstrijden.
Traditiegetrouw werd de koning opgehaald, nu in Breda, door de leden van de club. Het was gelukkig uitzonderlijk goed weer, stralende zon en 12 graden Celcius (vorig jaar was het 23 graden).

Om 15.00 uur werd er op de club verzameld in het schietlokaal om daar de Koningswedstrijd om 15.30 uur te beginnen. Er werd geschoten op het vijf-rings blazoen. Het vijf-rings blazoen stamt nog van voor 1900 en is een traditioneel blazoen wat nog vaak binnen de handboogsport gebruikt wordt voor dit soort wedstrijden. Om half vier begon de wedstrijd: eerst 5 proefschoten en daarna 25 tellende pijlen.

De wedstrijd werd met 2 aspiranten, 4 junioren en 12 senioren verschoten: totaal 18 actieve schutters, 4 minder dan in 2003. Iedereen was redelijk gespannen. De heel jonge jeugd (aspiranten) onder de 13 om schildknaap te worden.

De iets oudere jeugd (junioren) onder de 18 om prins/prinses te worden, en de jonge- en ouwelui (senioren) onder de 82 om koning/koningin te worden en een gooi te kunnen doen naar het koningschap eventueel Keizerstitel voor de toekomst.

Na de eerste vijf schoten was de uitslag nog lang niet bekend. Alle begin is moeilijk zeggen ze maar iedereen begon moeilijk. Leo stond op 23 punten, Jac op 25 punten, Cor op 21, en Mike op 23 punten. Koning Cor liet het een beetje liggen want ofschoon goed voorbereid was hij een bietje van het padje af. Na de eerste 10 schoten waren Leo, Jac en Lindy respectievelijk eerste, tweede, en derde. Jac liet het liggen en Cor kon opmarcheren naar de tweede plaats en bleef daar staan om later allereerst te worden. Lindy Delahaije ondernam nog een poging om koningin te worden maar kwam net een paar puntjes tekort. Jan Mertens begon op het laatste steeds beter te schieten en kwam op de derde plaats terecht. De uitslag na 25 tellende schoten was: Cor van der Velden eerste met 112 punten en Koning en de eerste stap (van de 3) voor de Keizerstitel. Leo Brosens tweede met 111 punten. Leo blijft in ieder geval Keizer voor de komende twee jaar. Op de derde plaats ons talent Jan Mertens met 110 punten. Op de vierde gedeelde plaats Lindy Delahaije en Jac Brosens met 108 punten. Op de zesde plaats Gon Delahaije (al zeven keer eerder de Koning) met 107 punten en daarmee geklopt door zijn eigen vrouw. Op de zevende plaats Jac Mertens met 98 punten, op de achtste plaats Ger Diepens met 96 punten. Op de negende plaats het driespan Dick Ravestein, Kees Stuijts en Frans van Waardenburg met 85 punten. Op de twaalfde plaats Erwin van Waardenburg met 82 punten en werd daarmee schildknaap. Het beste schiet het toch zonder lenzen zie je niet, wel.
Op de dertiende plaats Koen Everaerts met 79 punten. Mike Ravestein werd veertiende met 77 punten. Jeroen Slootmans werd 15e met 74 punten, Marleen zestiende met 67 punten, Jasper werd zeventiende met 41 punten en Romario was achttiende met 38 punten.

Koning voor 2004 is Cor van der Velden en hij opent de weg om Keizer te worden. De Keizer blijft toch nog Leo Brosens. De Prinsentitel ging dit jaar naar Jan Mertens. Bij de aspiranten werd Erwin van Waardenburg voor de eerste keer schildknaap.

De wedstrijd werd afgesloten met de traditionele prijsuitreiking en een bescheiden paaseimaal verzorgd door Jaap Hoekman van De Ossekop. De wedstrijd was tevens de afsluiting van het winterseizoen en de aanvang van het zomerseizoen en de laddercompetitie.