DE EIKELS OP CD-ROM ! HOE DAT ZO ?

Onze vereniging Eikels Worden Eiken bestaat al meer dan 150-jaar. Een dergelijke mijlpaal is niet zo maar voorbij gegaan. Het is aanleiding geweest om extra actief te zijn. Een van de dingen die we als bestuur ter hand namen was het beter vastleggen van ons archief.

In een kluisje hebben we namelijk een drietal registers liggen waarin vanaf de oprichting in 1851 een heleboel interessante zaken zijn opgeschreven die in de vereniging hebben gespeeld. Naast deze geschreven tekst zijn we ook nog in het bezit van een aantal heel oude zilveren eretekens, een vaandel, een wimpel, etc. Over de meer recente periode hebben we tenslotte nog de beschikking over een groot aantal krantenknipsels, secretariaatsstukken en foto’s van allerlei verenigingsactiviteiten.

We hebben alle pagina’s uit onze oude boeken en alle relevante attributen gefotografeerd, deze foto’s tot een digitaal bestand gescand en deze bestanden op een cd-rom gebrand.

Eenmaal met deze cd-rom begonnen meenden we dat wellicht enkele oud leden, familieleden van oud leden en enkele overigen in deze cd-rom geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Daarom hebben we de cd-rom aangevuld met een selectie uit de krantenknipsels, de secretariaatsstukken en de foto’s. Allemaal uit de periode van de eerste 150 clubjaren.

Zo werden in totaal meer dan 1500 foto’s op de cd-rom vastgelegd. Een kleine 400 foto’s geven de inhoud van onze oude registers weer. Iets meer dan 500 foto’s laten de attributen, krantenknipsels, secretariaatsstukken en wat oudere foto’s zien. Tenslotte laten ruim 600 foto’s een groot aantal verenigingsactiviteiten van de laatste paar jaar voor het jubileum zien.

Al met al is de cd-rom een boeiend archiefstuk geworden.

De cd-rom laat een compleet sfeerbeeld zien van de eerste 150 jaar Eikels Worden Eiken.

De cd-rom is een aanvulling op het boek dat Ger Diepens schreef over de historie van onze vereniging, eveneens naar aanleiding van het 150-jarig jubileum.

Voor geïnteresseerden is de cd-rom verkrijgbaar. Je kunt daartoe contact opnemen met de webmaster van deze website.

Voor de cd-rom vragen we €  20 die u moet zien als dekking voor de kosten en als een kleine sponsoring.

Ook het boek ter gelegenheid van ons jubileum kunt u verkrijgen op voorwaarde dat er voldoende aanmeldingen zijn die een vervolgdruk lonend maken. U kunt u ook hier voor het boek opgeven bij de webmaster. Het boek kost eveneens  € 20.

De cd-rom kan normaal gesproken op elke niet al te oude pc worden gelezen. De cd-rom speelt geen kant en klare fotoshow af. De cd-rom bevat feitelijk alleen een verzameling foto’s die handig is gerubriceerd.

Met de verkenner of met het fotoprogramma dat waarschijnlijk al op uw pc staat, kunnen de foto’s stuk voor stuk worden doorgebladerd. Bijna alle fotoprogramma’s kunnen de foto’s ook automatisch als diashow vertonen.

Mocht er echter op uw pc geen fotoprogramma aanwezig zijn dan kunt u overwegen het fotoprogramma dat op de cd-rom is geplaatst, op uw pc te gaan gebruiken.

Wat u moet doen om dit fotoprogramma te installeren en hoe u in grote lijnen moet omgaan met dit programma, kunt u lezen op de cd-rom.

Als u de cd-rom in uw pc stopt zal na even wachten een zelfstartende introductie op het scherm verschijnen; voorwaarde daarbij is dat het besturingsprogramma Windows98 of hoger is geïnstalleerd.

Neem even de moeite om deze introductie te lezen. Lees wat de inhoud van de cd-rom is en hoe u te werk kunt gaan.

Lees vooraf ook even de kleine tekstbestanden die in de beginmap van de cd-rom staan.

Voor mensen die geen pc-ervaring hebben kan het een probleem zijn om het fotoprogramma te installeren en daarmee te werken, te meer omdat het Engelstalig is. Hulp van iemand die een beetje thuis is op de pc kan gewenst zijn. U kunt ook een beroep op ons doen.

Eikels Worden Eiken

Zundert, 15 juni 2001

Let op!

Deze CD-ROM is alleen voor persoonlijk gebruik. Niets van deze CD-ROM mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van onze vereniging.