KEIZER/KONING/PRINS/SCHILDKNAAP - VERSCHIETING 2002

meer foto's van de verschieting


Leo Brosens: Keizer
Gon Delahaije: Koning
Vincent Maas: Prins
Jan Mertens: Schildknaap

Tweede Paasdag, 1 april 2002 werd de belangrijkste wedstrijd van het seizoen verschoten, het Koningsschieten. De Keizer sinds 1987 is nog steeds Leo Brosens, tot nu toe onklopbaar als Keizer. Keizer wordt je na 3 achtereen gewonnen Koningsswedstrijden. Traditiegetrouw wordt de keizer en de koning opgehaald door de leden van de club. Vroeger te voet met fanfare maar nu met de auto. Het was uitzonderlijk goed weer, stralende zon en 20 graden.Om 13.00 uur werd er op de club verzameld en togen we naar Leo Brosens om hem af te halen. Door Leo en Francine werden we getrakteerd op koffie en versnaperingen.

Daarna gingen we met zijn allen, deze keer 21 leden, naar Achtmaal om de huidige Koning op te halen.

De jeugd was flink wild en zelfs naar buiten sturen hielp niet echt. Ze hebben een puberaal hormonaal hoogtepunt met Pasen en dat was duidelijk te merken. Na het laven van dorstige kelen en voorzien van proviand vertrok het complete gezelschap naar het schietlokaal om daar de Koningsswedstrijd te beginnen.

Om halfvier begon de wedstrijd. Eerst wat vrij inschieten. Daarna de echte wedstrijd. 5 proefschoten gevolgd door 25 tellende pijlen. Normaal wordt op een tienringsblazoen geschoten maar voor dit soort belangrijke wedstrijden wordt speciaal het traditionele vijfringsblazoen gebruikt. Een roos levert hier geen 10 punten op maar slechts 5. De roos is iets groter dan de normale tien maar weer flink kleiner dan de normale 9.

...

De wedstrijd werd met 1 aspirant, 12 junioren en 8 senioren verschoten: totaal 21 actieve schutters, 1 minder dan in 2001. Maar dat kwam omdat Ludo geblesseerd was. Hij nam de taken achter de bar op zich. Dat was ook wel heel prettig omdat iedereen nu ongestoord de wedstrijd schieten kon.

Iedereen was redelijk gespannen. De hele jonge jeugd (aspiranten) onder de 13 om schildknaap te worden. De iets oudere jeugd (junioren) onder de 18 om prins/prinses te worden, en de jonge- en ouwelui (senioren) onder de 82 om koning/koningin te worden en een gooi te kunnen doen naar het koningschap eventueel Keizerstitel voor de toekomst.

Na de eerste vijf schoten was de uitslag nog lang niet bekend. Alle begin is moeilijk zeggen ze maar iedereen begon moeilijk. Leo stond op 22 punten, Jac op 21 punten, Ger op 20, Cor op 21, Lindy op 20 en Gon op 21. De rest allemaal beneden de 20.

Bij de schildknapen bleek Vincent Maas al meteen met 18 punten te pieken en Jasper Slootmans ook met 18 punten. Een van die twee zou wel Prins worden?

Na de eerste 10 schoten waren Leo en Gon eerste met 45 punten. Lindy en Ger volgden goed met ieder 40 punten. De strijd bleef spannend maar na 20 schoten was de stand Leo 93 punten, Gon 93 punten, Lindy 82 punten en Ger 79 punten. Het kwam dus aan op een goede eindsprint. De zenuwen gierden door de keel bij alle deelnemers.

Bij de junioren schoot Vincent Maas vanaf het begin heel goed en alle collega-schutters konden daar niet meer aan komen. Alleen Jasper Slootmans scoorde geweldig en hield Vincent bij maar moest de vierde serie flink toegeven op Vincent.

De concurrentie was inmiddels achter gaan lopen. De laatste twee schoten voor de Koningstitel waren super spannend. Gon had zijn kruit verschoten en Leo nog niet. Zo won Leo met één puntje meer. De komende 3 jaar is hij weer verzekerd van zijn Keizer titel. Immers hij verliest die titel pas aan die schutter die drie jaar achtereen de meeste punten schiet.

Het was zelden zo een spannende strijd om de titel geweest. De uitslag was dus:
eerste onze huidige Keizer Leo Brosens met 116 punten, precies zoals vorig jaar,
tweede en Koning Gon Delahaije met 115 punten en zit de Keizer erg op de hielen,
achtste Vincent Maas en klasseerde zich met 92 punten als Prins en continueerde zijn titel,
Jan Mertens schoot zelfs op 25 meter terwijl hij op de 18 meter stond ingepland, met 71 punten werd hij als enige aspirant Schildknaap.

De overige uitslagen vind je in de tabel met de gehele wedstrijduitslag.

 
Gon en Lindy in volle concentratie

De wedstrijd werd afgesloten met de traditionele prijsuitreiking en het prima paaseimaal verzorgt door Jaap Hoekman van De Ossekop.
De wedstrijd was tevens de afsluiting van het winterseizoen en de aanvang van het zomerseizoen en de laddercompetitie.