150 JAAR BESTAAN BEKERS VERSCHIETING 2003 OP 22-6-2003

De Rozenbeker

Afgelopen zondag 22 juni 2003 vond voor de tweede keer de 150 jarig bestaan-beker-verschieting plaats. Deze wedstrijd wordt elk jaar ter ere van het 150 jarig bestaan van de Handboogvereniging Eikels worden Eiken gehouden.
De vereniging is in 1851 opgericht en was in 2001 honderd en vijftig jaar oud. Nu inmiddels al 152 jaar. Ter ere van het 150 jarig bestaan zijn in 2001 twee wisselbekers ter beschikking gesteld door Jac Brosens en Kees Stuijts.
Een puntenbeker (voor degene met de meeste punten) en een rozenbeker (voor degene met de meeste rozen).

Het is een wedstrijd van 18 schoten over 25 meter voor de senioren en eveneens 18 schoten over 18 meter voor de aspiranten, beide op de gelukskaart.
Het was deze zondag ontzettend lekker weer en ook Aardbeienfeest. Er waren 14 schutters present om hun beste handboogbeentje voor te zetten. De rest van de schutters waren aardbeien eten. Gelukkig is de lokatie verbouwd en dat geeft toch veel meer ruimte dan vroeger.
Het blazoen (de kaart) was voorzien van een aantal uitgekiende strepen. Dit wordt bij de EWE de gelukskaart genoemd. Dat betekent dat niet altijd de beste schutter moet winnen. In deze wedstrijd gaat het erom wie de meeste rozen schiet (toch de beste schutter???) en wie de meeste punten in totaal haalt (dat is dus een kwestie van geluk?).

In goed Zunderts werden de schutters aangemoedigd. Meestal was het in koor notabene: nunt jonge, of naije jonge als het schot mis was en soms moesten de eikeltjes en de eikels toegeven dat het wel raak was. Dan steeg er een luid gejuich op en werden de verrekijkers scherpgesteld. De roos is in dit geval nog veel kleiner dan bij normale wedstrijden. Namelijk een ouderwets dubbeltje ofwel een nieuwerwetse eurocent groot. Er ontstond zelfs een hevige discussie of een dubbeltje net zo groot was als een eurocent of niet. Maar Jac gebruikt bij het maken van de kaart een malleke en geen eurootje. Probeer maar eens een dubbeltje (eurocent) te raken op 25 meter. Toch presteerden drie schutters het bijna onmogelijke.

In het eerste het beste schot was Jeroen Slootmans al kandidaat. Normaal gesproken wordt er maar een enkele roos per persoon voor de rozenprijs geschoten. Dus virtueel was Jeroen al winnaar. Maar…..het was nog niet afgelopen. In het veertiende schot voegde Jac en Leo Brosens zich bij de virtuele winnaars. Het volgende schot van Jac Brosens was loepzuiver raak en daarmee was de wedstrijd wel beslist. Theoretisch kon iemand nog drie rozen scoren maar de kans daarop is bijzonder klein. Jac Brosens werd zeer verdiend winnaar van de Rozenbeker (zijn eigenste) 150 jarig bestaan met twee rozen. Er hoefde niet nagekampt te worden want het resultaat was overduidelijk. Jac is dus na Lindy Delahaije (2002) de tweede winnaar van de Rozenprijs.

De Puntenbeker

De puntenbeker is de beker voor de meeste punten tijdens diezelfde wedstrijd. Diegene die deze wedstrijd de meeste punten haalt is winnaar en zijn/haar naam wordt gegraveerd op deze beker. Degene die de Rozenprijs heeft mag niet meedingen naar de puntenbeker.

Wie een lijn raakte kreeg de punten van allebei de segmenten die aan de lijn grensden. Leo Brosens had met 300 de meeste punten. Vorig jaar Gon Delahaije met 294. Tweede was Richard van Aert met 270 punten. Jan Mertens was derde met 265 punten. Cor van der Velden vierde met 257 punten. Jeroen (nee niet Jasper) was vijfde samen met Ger Diepens met 255 punten. Kees Stuijts was zevende met 248 punten, Lindy Delahaije was achste met 246 punten. Jac Brosens was al Rozen kampioen en werd ook nog negende met 240 punten. Jordi Gommers werd 10e met 236 punten. Marleen van der Velden werd 11e met 235 punten, Gon Delahaije werd 12e met 230 punten. Mike Ravestein werd 13e met 218 punten en Jasper (nee niet Jeroen) scoorde 99 punten is van het padje af omdat hij te snel groeit en zijn boog maar niet wil meegroeien. Zijn pijlen ook niet.