150 JAAR BESTAANS BEKER 1 MEI 2005


naar de foto's

Leo Brosens: rozenbeker
Jeroen Slootmans: puntenbeker

Afgelopen zondag 1 mei 2005 vond voor de derde keer de nieuwe 150 jarig bestaan-beker-verschieting plaats. Deze wedstrijd wordt elk jaar ter ere van het 150 jarig bestaan van de Handboogvereniging Eikels worden Eiken gehouden. De vereniging is in 1851 opgericht en was in 2001 honderd en vijftig jaar oud. Nu inmiddels al 154 jaar.

Ter ere van het 150 jarig bestaan zijn in 2001 twee wisselbekers ter beschikking gesteld door Jac Brosens en Kees Stuijts. Een puntenbeker (voor degene met de meeste punten) en een rozenbeker (voor degene met de meeste rozen). Degene die de Rozenprijs heeft mag niet meedingen naar de puntenbekerHet is een wedstrijd van 18 schoten over 25 meter voor de senioren en 18 schoten over 18 meter voor de junioren op de gelukskaart.

Het was deze zondag lekker weer. Er waren 17 schutters present om hun beste handje(beentje) voor te zetten.  Het blazoen (de kaart) was voorzien van een aantal uitgekiende strepen. Dit wordt bij de EWE de gelukskaart genoemd. Dat betekent dat niet altijd de beste schutter moet winnen. In deze wedstrijd  gaat het erom wie de meeste rozen schiet (toch de beste schutter???) en wie de meeste punten in totaal haalt (Dat is dus een kwestie van geluk?)In goed Zunderts werden de schutters aangemoedigd. De roos is in dit geval nog veel kleiner dan bij normale wedstrijden. Namelijk 1 ouderwets dubbeltje groot.

Toch presteerden drie schutters het bijna onmogelijke. In het eerste schot stelde Jan Mertens zich kandidaat. Het tweede  schot Leo Brosens en Ger Diepens.Maar Ger draaide warm en kwam in het 4e schot op voorsprong.  Leo maakt in het zestiende schot gelijk met Ger en dat bleef tot het einde van de wedstrijd. Dat werd weer nakampen tussen Leo en Ger. Na een spannende nakamp won Leo met in de zesde beurt een roos.

Leo Brosens werd dus winnaar van de Rozenbeker.
De puntenprijs werd met 316 punten gewonnen door Jeroen Slootmans. Hij had een tactiek bedacht die niet altijd goed ging maar die uiteindelijk zijn vruchten had afgeworpen.