KONINGSSCHIETEN 2005


naar de foto's

Leo Brosens Keizer
Cor van der Velden Koning
Jan Mertens Prins

Jesper Jochems Schildknaap
Mike Ravestein Zilveren eikel

Afgelopen tweede paasdag, 28 maart 2005 werd de belangrijkste wedstrijd van het seizoen verschoten: De Koningsverschieting.
De Keizer is sinds 1987 nog steeds Leo Brosens, tot nu toe onklopbaar als Keizer, maar aan de poten van de troon wordt driftig gezaagd. Keizer wordt je na 3 achtereen gewonnen Koningswedstrijden.

Traditiegetrouw werd de koning opgehaald, nu in Breda, door de leden van de club. Het regende gelukkig niet maar daar bleef het ook bij. Bij Cor thuis werden we getrakteerd op versnaperingen, koffie en fris en na een demonstratie van de decibel bestendigheid van onze oren konden we half doof naar Zundert terug.


Om 15.00 uur werd er op de club verzameld in het schietlokaal om daar de Koningswedstrijd om 15.30 uur te beginnen. Er werd geschoten op het oude vijf-rings blazoen. Het vijf-rings blazoen stamt nog van voor 1900 en is een traditioneel blazoen wat nog vaak binnen de handboogsport gebruikt wordt voor dit soort wedstrijden. Om half vier begon de wedstrijd: eerst 5 proefschoten en daarna 25 tellende pijlen.

De wedstrijd werd met 4 aspiranten, 4 junioren en 9 senioren verschoten: totaal 17 actieve schutters, 1 minder dan in 2004. Iedereen was redelijk gespannen.
De heel jonge jeugd (aspiranten) onder de 13 om schildknaap te worden, d
e iets oudere jeugd (junioren) onder de 18 om prins/prinses (of zelfs koning) te worden en de jonge- (junioren) en ouwelui (senioren) vanaf 14 jaar tot en met … jaar om koning/koningin te worden en een gooi te kunnen doen naar de eventuele Keizerstitel in de toekomst.

Na de eerste vijf schoten was de uitslag nog lang niet bekend. Alle begin is moeilijk zeggen ze maar iedereen begon moeilijk. Leo stond op 24 punten, Cor op 24 punten en Gon op 22 punten. Koning Cor liet het in de tweede ronde een beetje liggen en ineens stond Robin Jochems met 25 punten in de tweede ronde ook op de tweede plaats. Leo lag nog steeds op de eerste plaats. De derde ronde gaf een duidelijke aftekening van de toekomstige winnaars. Leo eerste, Cor tweede en Gon derde. De einduitslag was min of meer verrassend omdat Leo de laatste ronde door het ijs zakte en Cor van der Velden (nu voor de vijfde keer koning) liet winnen met 110 punten. Leo Brosens (is nu nog steeds keizer) werd tweede met 108 punten en Gon Delahaije (al zeven keer eerder koning) werd derde met 106 punten.
Vierde werd Jan Mertens met 105 punten, vijfde werd Dick Ravestein met 102 punten die onderweg nog een volle bak meepakte, zesde werd ons veelbelovend talent Robin Jochems met 98 punten. Jack Mertens had ook 98 punten en werd ook zesde. Achtste werd Lindy Delahaije met 96 punten. Negende werd Jac Brosens met 94 punten. Tiende werd Izzi met 87 punten. Romario Ooms werd 11e met 86 punten/ Frans van Waardenburg werd twaalfde met 84 punten en dertiende werd Jesper Jochems met 81 punten.  Mike Ravestein werd veertiende met 69 punten en Kim Mertens ook. Zestiende werd Marleen van der Velden met 56 punten en zeventiende werd Adri Mertens met 45 punten.

De Koning voor 2005 is dus opnieuw Cor van der Velden en hij moet nog een keer Koning worden om de Keizerstitel te veroveren. De Keizer blijft nu nog Leo Brosens. De Prinsentitel ging dit jaar voor de derde keer naar Jan Mertens. Bij de aspiranten werd Jesper Jochems voor de eerste keer schildknaap.

De wedstrijd werd afgesloten met de traditionele prijsuitreiking en een paaseimaal verzorgd door Jaap Hoekman van De Ossekop. De wedstrijd was tevens de afsluiting van het winterseizoen en de aanvang van het zomerseizoen en de laddercompetitie. Maar daarover volgende keer meer.