Op 8 mei 1851 werd in Zundert een Handboogschutters Gezelschap opgericht.
De oprichters waren de heren Franciscus Jacobus Emondus van Tichelt, J. Snepvangers en muziekmeester Abraham Erasmus.
Op de eerste vergadering waren inclusief het bestuur negen leden aanwezig waarvan aangenomen moet worden dat zij ook bij de oprichting of althans zeer kort daarna aanwezig waren. Deze leden van het eerste uur waren eveneens: Jacobus van Hassel, Charles Sterkens, J. van Mens, de latere gemeentesecretaris C.A. Pillot, H.J. Snepvangers en C.A. Haest.
Vergadering op Zondag den 13 Julij 1800 EenenVijftig te Zundert.
De leden van het handboogschuttersgezelschap te getallen van negen ter gewone vergaderzaal gekomen zijnde, het noodzakelijk geacht hebbende over te gaan tot het kiezen der in het art 1 van het daargestelde Reglement, bedoelde Directie hebben besloten tot eene stemming over te gaan en waarbij het is gebleken dat bij meerderheid van stemmen zijn benoemd:
Als President de Heer F van Tichelt met 6 stemmen
als Commissaris de Heer A Erasmus met 5 id
als Secretaris J. Snepvangers met 6 id
allen welke zich deze keuze hebben laten welgevallen.
Verders niets te verhandelen zijnde is deze vergadering gescheiden.
Zundert dato en jaar als boven.
De President F v Tichelt
Ter ordonantie De Secretaris J Snepvangers.
Pas in de vergadering van 20 juli 1851 werd de naam vastgesteld.
Daarna is door een der leden voorgesteld om, aan het gezelschap tot zinspreuk te geven. Al Doende Leert Men. Deze voorstel in omvraag gebragt zijnde is het bij meerderheid van stemmen vastgesteld dat het handboogschuttersgezelschap voortaan als zinspreuk zal voeren:
Al Doende Leert Men
Het Handboogschuttersgezelschap had als verenigingslokaal logement en afspanning De Vrachtwagen met als eigenaar en lid herbergier/koopman Josephus Johannes Sterkens. Logement en afspanning De Vrachtwagen stond op de plaats van de huidige Molenstraat 91 t/m 99.
Een week na de voordracht van een nieuw lid werd er geballoteerd door de leden en alleen bij meerderheid van stemmen mocht het lid worden aangenomen.
Het stemmen of balloteren mocht volgens art.10 door middel van erwten en bonen of door gesloten stembriefjes. In een bus of zakje werden de stemmen opgehaald. Een boon was voor en een erwt was tegen.
Iedere zondag was er het oefenen in het schieten van den handboog gevolgd door een vergadering.
De leden waren verpligt te compareren (te verschijnen). Er diende een boete van 5 cent betaald te worden als men niet compareerde en een van 2 cent als men te laat kwam. Als men echter lid was van de harmonie (Nut en Vermaak) dan was er sprake van ontheffing
welke zich met de Harmonie in optogt begeven hebben welke leden hem (President) hiervan behoorlijk kennis gegeven hebbende van die hoe dewelke anders op hen zouden zijn toegepast, zijn ontheven.
Omdat het Handboog Gezelschap bleef groeien moesten de schutters in twee rotten* elk van acht schutters opgedeeld worden. Om de andere zondag werd er door een rot geschoten. *Een rot of rote is een afgezonderde groep, zich tot een bepaald doel samenrotten.
De schutters van het rot dat niet kon schieten was ook vrijgesteld van boete:
alsmede dat het eene rot van boete ontheven zal zijn als het andere moet Compareeren hetwelke over andere Zondag zal moeten geschieden.
Een beschermheer, die ontbrak er nog aan. In de vergadering van 18 april 1852 werd voorgesteld de burgemeester te vragen.
Verder niets te verhandelen zijnde het kiezen van een beschermheer zoo is bij unonime stemmen besloten den Edelachtbaren Heer Gaspar van Beckhoven het beschermheerschap aan te bieden en tot dat einde eene Commissie te benoemen.
De burgemeester vond het een eer om beschermheer te mogen zijn, door den President is kennis gegeven dat den Edelachtbaren Heer G. van Beckhoven het Beschermheerschap in dank heeft aangenomen.
In diezelfde vergadering werd daarna goedgevonden om de naam van het gezelschap te veranderen in Eikels Worden Eiken.
en nadat er is goedgevonden de zinspreuk van het gezelschap te veranderen in plaats van Al Doende Leert Men voortaan de zinspreuk te voeren Eikels Worden Eiken.
Een bijzonder onderwerp in die tijd was de steun die Zijne Majesteit Willem III, Koning der Nederlanden aan handboogschutterijen verleende in de vorm van het verstrekken van een zilveren ereteken.
Door diverse leden werd aangedrongen op het aanschaffen van een Standaard. Een schutterij diende een Standaard te hebben. De leden waren het er mee eens dat een buitengewone contributie van n gulden betaald diende te worden. Ondanks deze bijdrage was het bedrag voor de aanschaf onvoldoende. De toevlucht werd gezocht in het lenen van de Schutters door het uitgeven van actin ter waarde van vijf gulden tegen 4% per jaar. Negen leden hebben een actie genomen waarvan een lid twee actin. Verder werd besloten het entreegeld te verhogen tot twee gulden, in die tijd een ongekend hoog bedrag (op 14 juli 1855 werd dit weer vijftig cent).
De heer Gaspar van Beckhoven laat zien dat hij de beschermheer is doet een gift van 20 francs (in die tijd de gebruikelijke Franse). Nu kon bij de heer A. G. Apol te Breda een vaandel of Standaard ter waarde van 84 gulden en drie armbanden voor de Directie (het bestuur) van 1 gulden per stuk besteld worden. De levering heeft plaats gevonden te Rijsbergen op 5 mei 1853.
Een lid van de schutterij moet je kunnen herkennen. Een uniform kon bruintje waarschijnlijk niet trekken maar een speciaal hoofddeksel dat moest kunnen.
Eindelijk is besloten om voor de zes Schutters welke den Wedstrijd te Etten moeten bijwonen ieder een rood floers mutsje met galon te maken voor rekening van het gezelschap en om later voor alle leden dusdanige mutsjes aan te schaffen.
Nu was Eikels worden Eiken een volwaardige schutterij.
Uit een Proces-Verbaal van 1854 blijkt dat Eikels worden Eiken meegedaan heeft aan de Koninklijke wedstrijd die op 7 augustus 1854 in Breda plaats vond. Aan deze wedstrijd namen 63 schutterijen deel.
De eerste prijs, een zilveren medaille ter waarde van fl. 250,-- ging naar Ons Genoegen uit Etten die deze plaats veroverde met 248 punten. Tweede met 237 punten werd St. Sebastiaan uit Prinsenbeek (Beek bij Breda) en verdiende daarmee een zilveren medaille ter waarde van fl. 150,--. De rozenprijs ging naar De Vriendschap uit Stratum (nu gelegen in Eindhoven) die met 11 stuks het hoogste aantal scoorde en daarmee de zilveren medaille ter waarde van fl. 75,-- verdiende.
Alhoewel er uit de boeken niets blijkt, is er op 6 september 1854 door de Directie van de Handboogschutters vereniging aan de Koning gevraagd om het predikaat Koninklijke te willen verlenen. Om onbekende reden heeft EWE het predikaat Koninklijke helaas niet gekregen.
Bij alle in de boeken genoteerde overlijden gaf het merendeel van de schutterij acte de prsence. Degene die niet aanwezig waren werden in het boek bij naam genoteerd. Het getuigde niet van goed lidmaatschap als men genoemd werd en ingevolge art. 20 was ook nog eens een boete verschuldigd van vijf en twintig cent.
Ook als men genoemd werd bij een oneervol ontslag, meestal met een achterstand aan contributiebetaling, werd dit uitdrukkelijk vermeld in de boeken. In een aantal gevallen leidde dat ertoe dat de schuld alsnog betaald werd.
Het 25 jarig jubileum van Eikels worden Eiken maar ook het 25 jarig jubileum van de President. Het werd gevierd in januari 1877 door het nuttigen van eene extra fijnen dine met daarbij passende flesch wijn idem door de leden zelfs te betaalen Eikels worden Eiken vertrekt bij De Vrachtwagen waar op dat moment Cornelis Buijs de leiding had. Niet bekend is waarom de Handboogschutterij vertrok.
Op 7 januari 1883 wordt door de President bekend gemaakt dat er drie aanvragen zijn ontvangen om handboogschutterij Eikels worden Eiken te herbergen.
Deze drie zijn de heren H. Hecker van herberg La Bellevue, Ch. Van Hassel en J. Kerremans.
De herberg van Hendrik Hecker wordt gekozen tot vestiging van de Handboogschutterij Eikels worden Eiken.
Ook het 50 jarig jubileum van Eikels worden Eiken moest worden gevierd.
De President stelt voor het vijftig jarig bestaan van ons Gezelschap in September Feestelijk te herdenken zoo is er besloten een flienk dinee met een flesch wijn per lid, de harmonie te vragen om het feest op te luisteren
Triest nieuws bereikte de leden van de Handboogschutterij Eikels worden Eiken. Hun geliefde President en oprichter van de schutterij is op 82 jarige leeftijd overleden.
Op 21 Augustus 1903 is overleden den Heer F.J.E. van Tichelt onzen Hooggeachte President hebben alle leden de begraafenis en goddelijke dienst bij gewoont.
De Commissaris De Secretaris
C.J.Luijckx J.W.Wassenaar
De volgende President -de tweede dus- werd Commissaris C.J. Luijckx, gekozen op de Algemene Vergadering van 3 november 1903. Tijdens deze vergadering werd Victor van Tichelt gekozen als nieuwe Commissaris.
Het lange leven dat de President tijdens zijn 60 jarig jubileum werd toegezongen heeft slechts 4 jaar mogen duren. De tweede President en tweede drijvende kracht in het Handboogschuttersgezelschap was overleden. De tweede President sinds 1851.
Met het oog op het 100 jarig bestaan in 1951 werd besloten het bestuur (de Directie) in 1950 uit te breiden met 2 personen. Op 27 februari 1972 werd besloten om het aantal bestuursleden terug te brengen naar drie stuks, de President, de Secretaris en de Thesaurier die meer en meer Penningmeester genoemd werd. In 1974 echter, waarschijnlijk omdat er behoorlijk wat leden bijgekomen waren, werd het bestuur weer uitgebreid tot 5 personen met een commissaris van orde en een extra commissaris van orde die de rol van wedstrijdleider vervulde.
Verschillende jonge leden waren in de jaren 50 toegetreden waardoor het ambitieniveau zeer was toegenomen. Er moest in plaats van op een, voortaan op twee doelen geschoten worden. Verschillende van die leden kwamen bijna dagelijks oefenen. Een hele aanpassing was dat op het einde van het seizoen verlichting werd aangelegd zodat ook bij kunstlicht geschoten kon worden.
7 januari 1958 was een heuglijke datum. Op deze datum was Eikels worden Eiken 75 jaar thuis bij Den Bels en tijdens de vergadering van 8 november 1957 vond men dat dit niet ongemerkt voorbij mocht gaan. Op 8 januari 1958 was Den Bels (La Bellevue) zover je kon kijken vol gezet met bloemen en bloemstukken afkomstig van particulieren en bedrijven.
Eikels worden Eiken bestond 110 jaar. Op de feestdag, 1 juli 1961, mochten de dames ook een pijltje mee schieten en ze werden zelfs deelgenoot gemaakt van wat er in de companis te koop was. Om acht uur werd er een serenade gebracht door de harmonie Nut en Vermaak.
Deze acht het noodig deze serenade te brengen wijl zij bij elk groot gebeuren van Eikels worden Eiken steeds vanaf de oprichting van de vereeniging aanwezig geweest waren
zo deelde de heer Van Ginneken bestuurslid van de harmonie mee.
De fut was er een beetje uit bij de schutterij. Er waren niet zoveel leden meer en de leden -m.u.v. het bestuur- die er nog waren hadden waarschijnlijk niet zo veel animo meer. De vraag was gerechtvaardigd of Handboogschutterij Eikels worden Eiken het 125 jarig jubileum zou halen.
Het toeval was dat in de schuur die voor de schietbanen lag regelmatig jongelui actief waren van de stichting Rotor. Deze stichting verzorgde optredens en uitvoeringen in de tot theater omgebouwde schuur.
Tijdens een van de Rotor-uitvoeringen was er een verschieting met de Belgische zusterverenigingen. Er waren slechts twee leden van Eikels worden Eiken en dat gaf de jongelui van Rotor te denken. Toen zij hoorden dat in 1976 de handboogschutterij 125 jaar zou bestaan werd er actie ondernomen zodat deze historische vereniging kon blijven bestaan en werd een groot aantal van deze rotorianen lid van De Guld. Deze 24 nieuwe leden hebben er mede voor gezorgd dat Handboogschutterij Eikels worden Eiken niet werd opgenomen in het rijtje: Verdwenen Zundertse gilden.
In de vergadering van 4 juni 1974 werd besloten het vaandel dat in verregaande staat van ontbinding was in zn geheel te vernieuwen zodat met het 125 jarig bestaan het vaandel in ere was hersteld.
1974 was voor Eikels worden Eiken een bewogen jaar. In het najaar, in oktober om precies te zijn, werd er gestemd of de vereniging zou toetreden tot de Nederlandse HandboogBond (NHB). Alle aanwezigen waren voor en zo werd Eikels worden Eiken onder verenigingsnummer 061 opgenomen in de geledingen van de NHB.
Het 125 jarig bestaan feest werd gevierd op 8 mei 1976. Om 11 uur werd een H. Mis opgedragen in het theaterke door pastoor Van Ginneken. Daarna toog het gezelschap naar De Pelikaan voor een koffietafel. De President Jan van de Klugt liet in zijn toespraak de het wel en wee van de vereniging de revue passeren waarna burgemeester Molhoek het nieuwe vaandel onthulde. Na de druk bezochte receptie en de serenade van de harmonie Nut en Vermaak ging het gezelschap achter de Harmonie aan naar De Pelikaan waar het feest werd voortgezet.
In 1977 werd Handboogschutterij Eikels worden Eiken lid van de Kring Baronie en Markiezaat. Iedere schutterij die ouder was dan 100 jaar kon lid worden. Omdat onze historische achtergronden en gebruiken zo verschilde werd in 1978 in onderling overleg besloten dat Eikels worden Eiken geen lid meer zou zijn.
Op 1 september 1984 wederom een onheilstijding voor Eikels worden Eiken. De nieuwe kastelein van Den Bels gaf de President bericht dat de vereniging geen gebruik meer kon maken van de bestaande banen omdat de grond waarop de banen lagen was overgegaan in particuliere handen. Daar stond Eikels worden Eiken dan. Een vereniging vol leven en energie zonder banen.
In overleg met Handboogschutterij Zelden Rust St. Joseph te Rijsbergen kon Eikels worden Eiken tweemaal per week gebruik maken van hun schietbanen.
Op zoek naar een nieuw onderkomen was Toon Hoekman van Hotel Caf de Ossekop genegen om Eikels worden Eiken in huis te nemen. Op een stuk grond achteraan op het perceel mocht van de eigenaar Emile van Hooijdonk (Miel van den Brouwer) een schietaccommodatie gebouwd worden en kregen we het recht van opstal. Uiteindelijk kon in 1985 met de bouw begonnen worden. De bouw was voltooid in november 1986 en op 22 november werd de accommodatie officieel geopend.
Omdat het bestaande beeldmerk (logo) van EWE niet meer voldeed aan de moderne eisen is besloten na te denken over een nieuw beeldmerk. Het verzoek van het bestuur zette de creatieve geest van het jeugdlid Bart Brosens in de hoogste versnelling met als gevolg het huidige unieke beeldmerk.
De modernisering zet door. Naast het nieuwe beeldmerk worden nu, 1995, ook nieuwe clubshirts besteld. De oude shirts uit 1977 waren aan vervanging toe
De intensieve begeleiding van de jeugd en het bezoeken van de regiotrainingen hebben in 1998 vrucht afgeworpen. EWE heeft een Nederlands Kampioen en een tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap. Josina van de Velden werd na een zeer spannende strijd Nederlands Kampioen dames jeugd en Vincent Maas werd tweede bij de aspiranten heren. Een ongekend succes.
Door de gestage toestroom van nieuwe (jeugd)leden bleek dat de accommodatie te klein was om alle leden (en supporters) te herbergen bij een wedstrijd. Er moest serieus nagedacht worden over een uitbreiding van de bestaande accommodatie.Op 6 juni 1999 werd de bouwvergunning verleend en in het voorjaar van 2001 was de uitbreiding een feit.
In 2000 weer een succes. Vincent Maas werd dit keer Nederlands Kampioen aspiranten heren. Na een strijd gekenmerkt door concentratie, spanning, ontspanning en n worden met de boog werd de welverdiende titel door Vincent in de wacht gesleept. De tweede Nederlands Kampioen voor EWE.
150 jaar bestaat Eikels worden Eiken. 15, 16 en 17 juni 2001 stonden in het teken van dit jubileum.
Velen, waaronder alle oud leden, waren aanwezig om dit jubileum met ons te vieren. De op onze jubilea immer aanwezige Harmonie Nut en Vermaak heeft de receptie een feestelijke omlijsting gegeven. Op de open dag gaf Wietse van Alten, die op de Olympische Spelen 2000 te Sydney voor Nederland de bronzen medaille Handboog-schieten behaalde, een Clinic aan onze jeugdleden.
De Bestuursleden van de afgelopen 150 jaar
Presidenten: |
||
Franciscus Jacobus Emondus van Tichelt |
08-05-1851 |
21-08-1903U |
Cornelus Johannes Luijckx |
03-11-1903 |
23-07-1919U |
Eduard Luijckx |
31-08-1919 |
19-08-1956U |
Em. Havermans |
04-11-1956 |
07-02-1965 |
Eugne Snepvangers |
04-04-1965 |
02-02-1973 |
Jan van der Klugt / Â… 20-5-2012 |
02-02-1973 |
09-03-1992 |
Gon Delahaije |
09-03-1992 |
01-01-2018 |
Michel Werneri |
01-01-2018 | |
Commissarissen: |
||
plaatsvervangend President |
||
Abraham Erasmus |
08-05-1851 |
xx-07-1854 |
H.J. Snepvangers |
xx-07-1854 |
25-11-1866 |
H. Verschuren |
25-11-1866 |
14-10-1867 |
Charles Buijs |
14-10-1867 |
06-11-1873 |
Ch. Fh. Pilot |
06-11-1873 |
04-02-1883 |
Cornelus Johannes Luijckx |
04-02-1883 |
03-11-1903 |
Victor van Tichelt |
03-11-1903 |
02-09-1915 |
J. Franken |
02-09-1915 |
12-10-1926U |
Johannes (Jos) Snepvangers |
07-11-1926 |
09-04-1940 |
Harry (Henri) van Hassel |
09-04-1940 |
28-02-1949 |
Andre van Erck |
28-02-1949 |
22-05-1956 |
Commisaris van Orde |
||
Bernard van Erk |
04-11-1956 |
27-02-1972 |
Cor van der Velden |
27-02-1984 |
01-09-1989 |
Frans van Hassel |
01-09-1989 |
30-01-1995 |
Cor van de Velden |
30-01-1995 |
|
Secretarissen |
||
H.J. Snepvangers |
08-05-1851 |
xx-07-1854 |
Fr. Luijckx |
xx-07-1854 |
12-07-1857 |
C.J. Luijckx |
12-07-1857 |
06-11-1873 |
L.W. Luijckx |
06-11-1873 |
04-02-1883 |
Cornelus L. van Hassel |
04-02-1883 |
04-11-1883 |
J. A. van Genk |
04-11-1883 |
03-11-1889 |
Gerardus van den Buijs |
03-11-1889 |
05-11-1893 |
J. A. van Genk (weer terug) |
05-11-1893 |
05-11-1900 |
L. van Erck |
05-11-1900 |
07-11-1901 |
W. Wassenaar |
07-11-1901 |
06-11-1906 |
W. van Vugt |
06-11-1906 |
08-11-1914 |
B.A. van den Hoven |
08-11-1914 |
06-11-1949 |
Jos (Jef) van Hassel |
06-11-1949 |
04-04-1965 |
Piet Wagenaars |
04-04-1965 |
01-03-1982 |
De President als waarnemend |
01-03-1982 |
13-02-1984 |
Herwig Oostvogels |
13-02-1984 |
26-04-1988 |
Ger Diepens |
26-04-1988 |
|
Penningmeester |
||
Jos van Hassel (Jef) |
04-04-1965 |
07-02-1977 |
Harrie van Hassel (Jos zn) |
07-02-1977 |
09-04-1991 |
Leo Brosens |
09-04-1991 |
01-02-2012 |
Bestuursleden (2 andere commissarissen) |
||
Jan de Bie |
xx-10-1950 |
01-05-1955 |
Jac. Roovers |
xx-10-1950 |
24-02-1956 |
E. Havermans |
01-05-1955 |
04-11-1956 |
Bernard van Erk |
02-04-1956 |
04-11-1956 |
Casp. van Erck |
04-11-1956 |
01-02-1959 |
Isidoor van Hassel |
04-11-1956 |
02-02-1958 |
P. Wagenaars |
02-02-1958 |
27-02-1972 |
J. Donkers |
01-02-1959 |
27-02-1972 |
Jac Brosens (wedstrijdleider als commissaris |
30-05-1974 |
07-02-1977 |
Wedstrijdleider |
||
Jac Brosens (wedstrijdleider als bestuurslid) |
07-02-1977 |